Cruquius het project

Het project

Naar informatie

Toen: woest smokkelaarsgebied

De geschiedenis van Cruquius leest als een spannend jongensboek. Waar tegenwoordig woningen en bedrijfspanden staan was vroeger drassig moerasland. Een woest, gevaarlijk gebied waar je altijd bedacht moest zijn op overstromingen. Het gevaar kwam niet alleen van de natuur, het moerasland was ook een populaire smokkelroute naar Amsterdam. Waagde je je in het moeras dan moest je uitkijken dat je niet het pad kruiste van ongure types.

Met het inpolderen van het tegenwoordige Oostelijk Havengebied verdwenen de moeraslanden en moesten de smokkelaars op zoek naar alternatieve smokkelroutes. Hun plek werd ingenomen door industrie. In de Entrepothaven van Cruquius krioelde het van de bedrijvigheid. Schepen met exotische producten zoals koffie, thee, tabak en specerijen uit het verre Nederlands-Indië voeren af en aan. Deze goederen konden niet zomaar worden ingevoerd in Nederland omdat er eerst invoerrechten over betaald moesten worden. De niet-ingeklaarde goederen werden daarom tijdelijk opgeslagen in een van de grote pakhuizen op het westelijk gedeelte van Cruquius, onder toezicht van de douane.

Nu: verscholen juweeltjes

Wie vandaag rondloopt op Cruquius ziet een wirwar aan bedrijfspanden. Sommige zijn in gebruik, anderen staan leeg. Als je goed zoekt vind je prachtige juweeltjes uit vervlogen tijden. Kijk eens goed naar je voeten als je over de klinkers op het parkeerterrein van the Harbour Club loopt. Dan valt je misschien op dat je over en oude spoorlijn loopt die in de verte verdwijnt. Sta stil bij het vervallen pastelgele pandje aan de Cruquiusweg, en wie weet herken je er iets van de oude glorie van vroeger in.

Straks: stijlvol wonen aan het water

Een warme zomeravond. Bootjes dobberen op het water en de stijlvolle witte gebouwen aan het water weerkaatsen de ondergaande zon. Op de brede kade slenteren mensen langs een oude spoorrails. De terrasjes van het pompengebouw in het park zitten vol. Dit is Cruquius. Een karaktervolle mix tussen oud en nieuw. Cruquius heeft het beste van de stad; een bruisende, inspirerende omgeving.