Inspiratie van de architect Rijk Rietveld

Inspiratie van de architect: Rijk Rietveld

Wonen en werken binnen de ring van Amsterdam, op een unieke karaktervolle plek aan het water: dat is Cruquius. In de webserie ‘Inspiratie van de architect’ laten we de architecten achter Cruquius aan het woord en vertellen zij alles over hun inspiratie voor dit project. In deze aflevering spreken we met Rijk Rietveld van Cruquius 1.2. “Je bent een pionier in zo’n gebied. Het staat er nog niet eens en het wordt alleen maar beter.”

Opinie

“Wat ik het interessantste vind, is gewoon om te kijken,” vertelt Rijk Rietveld. “Ik betrap mezelf er nog steeds op dat ik slordig kijk. Als je dan teruggaat naar iets, en je kijkt nog een keer, en nog een keer, en nog een keer dan ga je de diepte in in het begrijpen van alles wat een ontwerp is.” Zijn kennis als het aankomt op ontwerpen reikt dan ook ver. “Uiteindelijk ben je een ontwerper en een ontwerper heeft een opinie over alles,” aldus Rietveld. “Soms is het ook niet gelimiteerd tot gebouwen. Je moet gewoon een heel klein beetje afweten van heel veel.”

Al deze kennis resulteerde samen tot Cruquius 1.2: één L-vormig woongebouw, één I-vormig woongebouw en een kantoorgebouw. Het geheel wordt een combinatie van 44 huur- en 43 koopappartementen met daaronder 82 parkeerplaatsen

“Wat ik leuk vind, is om steeds dingen anders te bedenken. Te innoveren.”

Innoveren

Als architect vindt Rietveld het vooral interessant om te innoveren. Steeds met een nieuwe blik naar bestaande en nieuwe ontwerpen kijken. “Wat ik leuk vind, is om steeds dingen anders te bedenken. Te innoveren. Iedere keer als er een oplossing op tafel komt, zeggen van: kan het ook niet andersom? Dan ga je toch heel anders naar oplossingen kijken,” vindt Rietveld.

Hij is in het dagelijks leven hierdoor constant op zoek naar vernieuwingen en andere invalshoeken.”Voor mij is het leven constant een vraag van: waarom dit? waarom dat?”

“Cruquius staat er nog niet eens en het wordt alleen maar beter.”

Cruquius

“Cruquius is een heel interessante plek in Amsterdam,” zegt Rietveld. “Uiteindelijk is het toch wel heel bijzonder om aan het water te wonen en om daar dingen te ontwikkelen. Het is natuurlijk een hele gebiedsontwikkeling waar wij maar een klein dingetje van doen. Je bent een soort van pionier in zo’n gebied.”

Of het project geslaagd is, is voor Rietveld een vanzelfsprekendheid. “Ik vind het nu al een succes. Het staat er nog niet eens en het wordt alleen maar beter. Dat is een heel goede basis om mee te beginnen.”

Meer zien? Er verschijnen wekelijks nieuwe afleveringen van ‘Inspiratie van de architect’. Abonneer jezelf opons YouTube-kanaal om geen enkele video te missen en like onze Facebook-pagina.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven