arnoud gelauff

Inspiratie van de architect: Arnoud Gelauff

Wonen en werken binnen de ring van Amsterdam, op een unieke karaktervolle plek aan het water: dat is Cruquius. In de webserie ‘Inspiratie van de architect’ laten we de architecten achter Cruquius aan het woord en vertellen zij alles over hun inspiratie voor dit project. In deze aflevering spreken we met Arnoud Gelauff van Cruquius 1.3. “Je moet hebben ervaren hoe de wereld in elkaar zit om te bedenken hoe je ‘m zou moeten vormgeven voor mensen.”

Psychologie

“Op wat latere leeftijd ben ik architect geworden,” vertelt Arnoud Gelauff. “Ik knutselde graag. Ik bouwde graag hokken voor mijn hamsters en konijnen en dergelijke.” Toch had hij toen nooit kunnen bedenken dat hij ooit architect zou worden. “Toen ik met wis- en natuurkunde op de middelbare school, dacht ik: dan kan het niet. Toen ben ik eventjes psychologie gaan doen en later dacht ik: verdomme ik wil het wel.”

Spijt dat hij in eerste instantie een studie Psychologie heeft gedaan, heeft hij beslist niet. Sterker nog: het maakt hem een betere architect. “Die tussenfase is briljant geweest, omdat ik een beetje levenswijsheid heb opgedaan en niet op mijn 22e al ging vertellen hoe mensen zouden moeten wonen,” zegt Gelauff.”Je moet even hebben meegemaakt hoe de wereld in elkaar zit om te kunnen bedenken hoe je ‘m zou moeten vormgeven voor mensen.” Eén van deze projecten is Cruquius 1.3. In deze gebouwen van Arons en Gelauff architecten speelt het uitzicht de hoofdrol: de inval van het licht door hoge ramen, de lichtheid van architectuur en de rustige kleurstelling van de gebouwen als neutraal canvas voor de karakteristieke Entrepothaven.

“We hebben tegen opdrachtgevers weleens gekscherend gezegd: samen zijn we één goede architect.”

Wauw-factor

Toch is Gelauff zeker niet iemand die in zijn eentje de eer opstrijkt. “We werken in een team,” zegt Gelauff. “Mijn partner en ik vullen elkaar ontzettend goed aan. We hebben tegen opdrachtgevers weleens gekscherend gezegd: samen zijn we één goede architect.”

Het doel? Een gebouw creëren met een wauw-factor. Gelauff: “We proberen iets te maken wat er eerst niet was waarvan dan op het einde, als het er is, mensen zeggen: wauw!” En dan is de wauwfactor des te groter als het er op het einde heel logisch uitziet. Dat je zegt: dit was er niet eerder, maar waarom was het er nooit? Dat vinden we het meest sexy van ons vak.” Het gebruik van beton, glas en de zaagtanddaken in Cruquius 1.3 herinneren aan het industriële verleden. De kade vormt de ruggengraat voor deze gebouwen; daaraan grenzend, in de plint van het gebouw, is ruimte voor ondernemers en ervaar je de stadse bedrijvigheid.

“Cruquius is al een succes voordat het klaar is.”

Cruquius

Cruquius is voor Gelauff dan ook een feest om aan mee te werken. “Wat Cruquius is, is dat het lekker los, lekker rommelig is. Alles kan daar nog,” vindt Gelauff. “Volgens ons is het een supervitale wijk. Het ligt onwijs goed op de zon, dicht bij de uitvalswegen, dicht bij de stad. Al dat water voor je neus. Fantastische oude gebouwen die er nog staan. Superfijn om daaraan te kunnen werken.”

Gelauff heeft zonder twijfel rotsvast vertrouwen dat het één groot succes gaat worden. “Cruquius is al een succes voordat het klaar is,” zo stelt hij. “Zelfs als wij heel slecht ons werk zouden doen, is het nog steeds niet verkeerd. Maar het is wel leuk om erg goed je werk te doen, want dan wordt het een tophoek van de stad. ”

Meer zien? Er verschijnen wekelijks nieuwe afleveringen van ‘Inspiratie van de architect’. Abonneer jezelf opons YouTube-kanaal om geen enkele video te missen en like onze Facebook-pagina.

close

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Cruquius? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven